Terugleverkosten en zonnepanelen: Waarom uitschakelen geen slimme zet is

Sommige eigenaren van zonnepanelen overwegen verschillende strategieën om de impact van terugleverkosten te minimaliseren. Een mogelijke strategie is het uitschakelen van uw zonnepaneelsysteem tijdens de middaguren, wanneer de zon op zijn sterkst is en de meeste energie wordt geproduceerd. Dit artikel onderzoekt en concludeert dat u uw zonnepanelen systeem beter niet uit kan schakelen.
Welke wamtepomp heb ik nodig?

Vaste contracten: Geen tussentijdse terugleverkosten

Met een vast contract kunnen energiebedrijven tijdens de contractduur geen terugleverkosten invoeren. Veranderingen zijn pas mogelijk na afloop van je huidige contract.

Dynamische energiecontracten

Met een dynamisch energiecontract voorkom je terugleverkosten. Deze optie is het meest voordelig voor zonnepaneleneigenaren die meer verbruiken dan opwekken of een oost-westopstelling hebben.

Thuisbatterij: Optimaliseer je energiegebruik

Een thuisbatterij slaat overdag opgewekte energie op voor gebruik ‘s avonds. Dit vermindert afhankelijkheid van het net, vooral in combinatie met een dynamisch contract en voorkomt terugleverkosten.

De gedachte achter het uitschakelen tijdens middaguren

Sommige mensen denken erover hun zonnepanelen uit te schakelen tijdens de piekuren om hoge terugleverkosten te vermijden. Dit klinkt tegenstrijdig, omdat dit juist de uren zijn waarin de zonnepanelen de meeste energie produceren.

De gedachte hierachter is dat, als de kosten van het terugleveren hoger zijn dan de besparing door eigen gebruik, het uitzetten kosten zou besparen. Echter, in de praktijk blijkt vaak dat het uitschakelen van het systeem tijdens deze uren niet voordelig is en u daardoor belangrijke besparingen misloopt.

Voordat u besluit om uw zonnepanelen uit te schakelen, is het belangrijk om alle financiële gevolgen goed te overwegen.
netbelasting

Financiële overwegingen

Alleen als de ‘all-in’ stroomprijs, inclusief alle belastingen en toeslagen, echt negatief is, kunt u overwegen om zonnepanelen uit te schakelen. Bijvoorbeeld op 13 april 2024 waren de kale stroomprijzen negatief tussen 11:00 en 17:00 uur, maar de totale ‘all-in’ prijzen bleven boven nul.

Salderingsregeling Voordelen: De huidige salderingsregeling maakt elke teruggeleverde kWh evenveel waard als een kWh die je verbruikt. Dit betekent dat zolang de ‘all-in’ prijs positief is, je volledige waarde krijgt voor elke kWh die je teruglevert.

Conclusie: Het uitschakelen van zonnepanelen is financieel zelden voordelig. Het behouden van de panelen in werking maximaliseert je besparingen en voorkomt onnodige slijtage.

Operationele overwegingen

Het regelmatig aan- en uitzetten van uw zonnepanelensysteem kan leiden tot versnelde slijtage van de omvormer. Omvormers zijn ontworpen voor een bepaald aantal schakelcycli, en te veel schakelen kan hun levensduur verkorten. Dit betekent dat ze mogelijk eerder moeten worden vervangen, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Frequent schakelen kan ook andere onderdelen van uw systeem belasten, zoals de bedrading en connectoren. Dit verhoogt het risico op elektrische storingen en kan de veiligheid en betrouwbaarheid van uw systeem verminderen.

De potentiële besparingen door het vermijden van terugleverkosten wegen niet op tegen de mogelijke kosten van vroegtijdige systeemvervanging of reparatie.
Jaren 30 woning verduurzamen met zonnepanelen

Conclusie en aanbevelingen

Het is niet aan te raden om uw zonnepanelensysteem zelfstandig uit te schakelen.

Overweeg de overstap naar een dynamisch energiecontract. Deze contracten zijn flexibel en kunnen gunstiger zijn voor zonnepaneleneigenaren door de mogelijkheid om te profiteren van fluctuerende energieprijzen zonder dat er terugleverkosten aan te pas komen.

Een thuisbatterij of een geavanceerd energiemanagementsysteem kan een effectieve oplossing bieden. Deze technologieën stellen u in staat om de opgewekte energie efficiënt te beheren en te gebruiken, zonder de noodzaak om uw systeem frequent aan- en uit te schakelen. Ze helpen u om de energieproductie en -consumptie te optimaliseren, waardoor u minder afhankelijk bent van het net en de levensduur van uw systeem verlengd wordt. Bekijk hier ons aanbod.

Door deze strategieën toe te passen, kunt u de voordelen van uw zonnepanelen maximaliseren zonder de risico’s die komen kijken bij het regelmatig uitschakelen van uw systeem. Compleet Duurzaam staat klaar om u te ondersteunen met advies en oplossingen die afgestemd zijn op uw unieke situatie.

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Zijn thuisbatterijen brandgevaarlijk? Ontdek de veiligheid en voordelen van thuisbatterijen

Lees meer
Geen categorie

BTW Teruggave op Slimme Thuisbatterijen: Een Complete Gids in 5 Stappen

Lees meer
Geen categorie

Duurzaam wonen: Hoe doe je dat?

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.