Zonnepanelen en energieleveranciers - Wat is het beste energiecontract?

Investeren in zonnepanelen is een stap vooruit naar duurzame energie, zelfvoorziening en lagere energiekosten. Echter, de afgelopen maanden lijkt het wel alsof sommige energiebedrijven huishoudens met zonnepanelen niet meer als klant willen hebben. Zonnepaneelbezitters kunnen geconfronteerd worden met financiële uitdagingen door opeens (en stilletjes) ingevoerde kostenposten bij hun energieleverancier en regels die tijdens het spel veranderen. Dit artikel werpt licht op de recente wildgroei aan extra heffingen voor zonnepanelenbezitters die door energiebedrijven worden ingevoerd en biedt advies om goed geïnformeerd te blijven.
Zonnepanelen energiecontract

Mogen energieleveranciers onderscheid maken tussen consumenten met en zonder zonnepanelen?

Ja. Volgens de Autoriteit Consument & Markt is dit toegestaan, mits eventuele extra kosten redelijk zijn. Dit betekent dat leveranciers extra kosten in rekening mogen brengen voor bijvoorbeeld het terugleveren van energie, maar deze kosten moeten wel in verhouding staan.

Mag mijn huidige energieleverancier zo’n maatregel nemen terwijl mijn contract nog loopt?

Als u een vast contract hebt, mag dat niet tot de einddatum van het contract. Als u een variabel contract hebt, mag de leverancier zo’n verandering doorvoeren op het moment van de eerstvolgende tariefswijziging.

Heeft het nog zin om zonnepanelen te kopen?

Wegens forse daling van de inkoopprijs van zonnepanelen is het antwoord overtuigend ja. Zonnepanelen bieden significante voordelen: ze verminderen direct uw energierekening, verhogen de waarde van uw woning en leveren een positieve bijdrage aan het milieu. Deze voordelen maken zonnepanelen tot een waardevolle investering voor de toekomst, ondanks de veranderende regelgeving en marktdynamiek.

Waar kunt u als zonnepaneeleigenaar mee te maken krijgen?

Als eigenaar van zonnepanelen staat u voor zowel kansen als uitdagingen. Steeds meer energieleveranciers hebben afgelopen maanden een extra kostenpost geintroduceerd voor het terugleveren van zonnestroom, wat uw rendement kan beïnvloeden. Ook kunt u geconfronteerd worden met hogere vaste leveringskosten of hogere tarieven specifiek voor zonnepaneelbezitters. Daarnaast kan het assortiment beschikbare energiecontracten voor zonnepaneelbezitters beperkter zijn. Sommige energieleveranciers verlagen ook nog eens de vergoeding voor teruggeleverde energie. Door goed geïnformeerd te blijven en uw energieleverancier zorgvuldig te kiezen kunt u deze uitdagingen het hoofd bieden en optimaal blijven profiteren van uw investering in duurzame energie.
verduurzamen jaren 30 woning

Terugleverkosten

Sinds afgelopen zomer hebben negen energieleveranciers – Vandebron, Budget Energie, Eneco, Gewoon Energie, OM Nieuwe Energie, Energie VanOns, Innova, MEGA en Vrijopnaam – een heffing ingevoerd voor het terugleveren van zonne-energie.

De hoogte van deze heffing (men noemt dit ‘terugleverkosten’) hangt af van twee belangrijke factoren: de totale hoeveelheid stroom die u met uw verbruik verrekent (gesaldeerd) en de netto hoeveelheid stroom die u als overschot teruglevert aan het net.

Een huishouden met 8 zonnepanelen op het dak levert al snel 2000-3000Wh terug op jaarbasis. Door de invoering van deze heffing betaalt dit huishouden bij Vandebron zomaar ongeveer €21 per maand en dus ongeveer €252 per jaar aan ‘terugleverkosten’. Een nieuwe ingevoerde kostenpost die een jaar geleden nog niet op de rekening van Vandebron stond.

Andere kostenvalkuilen

Naast terugleverkosten worden zonnepaneelbezitters sinds kort op meer punten benadeeld door hun energieleverancier:

Hogere Stroomtarieven per kilowattuur (kWh): Leveranciers zoals Essent, Energiedirect en Pure Energie kunnen zonnepaneelbezitters hogere stroomtarieven per kWh berekenen dan niet-zonnepaneelbezitters, met verschillen tot bijna 13 cent per kWh voor stroom.

Terugleververgoeding 60% lager: Het bedrag dat een zonnepaneelbezitter per kilowattuur (kWh) stroom ontvangt als deze zonnepaneelbezitter meer stroom terug levert dan de hoeveelheid stroom die bij van het elektriciteitsnet is ingekocht is afgelopen jaar fors gedaald. De terugleververgoeding verschilt aanzienlijk per energieleverancier. Wij zien vergoedingen tussen de 5 tot 9 cent per kWh langskomen.

Geen Overstapbonus: Sinds kort sluiten veel energiebedrijven zonnepaneelbezitters uit van loyaliteits- of overstapbonussen.

Geen Aanbod: Oxxio, Pure Enerie, Coolblue Energie, United Consumers, Eneco en ENGIE willen geen aanbieding meer doen richting zonnepaneelbezitters die meer opwekken dan verbruiken .

Geen Meerjarige Contracten: Meerjarige stroomcontracten zijn inmiddels niet meer beschikbaar voor zonnepaneelbezitters bij Essent, DELTA, Powerpeers en Energiedirect.

Welk energiecontract past het beste bij zonnepanelen?

Voor bezitters van zonnepanelen is het afsluiten van een dynamisch energiecontract, in combinatie met een thuisbatterij, de meest strategische keuze. Bij een dynamisch energiecontract betaalt u geen terugleverkosten. Dit type contract stelt u in staat om maximaal te profiteren van de fluctuerende energieprijzen, terwijl de thuisbatterij de opgeslagen zonne-energie optimaal benut. Zo kunt u energie verbruiken of terugleveren op de meest voordelige momenten, wat leidt tot een optimale besparing en rendement op uw investering.

De adviseurs van Compleet Duurzaam zijn op de hoogte van de meest actuele situatie in het oerwoud van subsidies en heffingen. Zij maken uw mogelijkheiden om op energiekosten te besparen overzichtelijk en begeleiden u graag in uw duurzame reis.

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Zijn thuisbatterijen brandgevaarlijk? Ontdek de veiligheid en voordelen van thuisbatterijen

Lees meer
Geen categorie

BTW Teruggave op Slimme Thuisbatterijen: Een Complete Gids in 5 Stappen

Lees meer
Geen categorie

Duurzaam wonen: Hoe doe je dat?

Lees meer

Compleet Duurzaam

Vraag een offerte aan

Vul hieronder uw naam, e-mail en telefoonnummer, postcode en huisnummer in.

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Interesse in?(Vereist)
Naam(Vereist)

DAS Solar Glas-Glas N-type TopCon Black pro 425Wp

DAS-HD108NA glas glas 425 Wp paneel is volledig zwart met N-type TopCon zonnecellen. Wat een TOPCon cel speciaal maakt zijn de zeer dunne oxide- en polysilicium (SIO2) laagjes aan de achterzijde. Hierdoor wordt het verlies aan het oppervlak verminderd, wat leidt tot een hoger rendement van de zonnecellen deze cellen zitten beschermd tussen 2 lagen van glas. Deze dubbele glas laag zorgt voor een extreem sterk zonnepaneel bestand tegen alle weersomstandigheden zoals grote hagelstenen, sneeuw en harde wind. Naast een vermogensgarantie van 87.4% na 30 jaar heeft het paneel ook een Bifaciale functie. Bifacial houdt in dat het paneel aan beide zijde van het paneel zonne-energie kan opwekken, dit resulteert in tot wel 30% meer rendement dan traditionele glas-folie panelen.

Luxor 415Wp | Glas Glas

Luxor Solar is een Duits bedrijf dat zich richt op de productie van hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 2004 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energiesector. Een belangrijk kenmerk van Luxor Solar is de hoge kwaliteit van hun zonnepanelen. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en heeft uitgebreide kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat elk paneel aan de hoogste normen voldoet. Hierdoor hebben de zonnepanelen van Luxor Solar een lange levensduur en een hoog rendement. Kortom, Luxor Solar is een toonaangevend bedrijf in de zonne-energiesector dat zich inzet voor duurzaamheid en kwaliteit. Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw huis of bedrijf, dan is Luxor Solar een uitstekende keuze.

Meyer Burger 385Wp Full Black

Meyer Burger is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf werd opgericht in 1953 en heeft zich onderscheiden van andere fabrikanten door voortdurende ontwikkelingen op de bestaande Heterojunction (HJT)-technologie. Dit heeft geleid tot de creatie van een unieke celstructuur die meer zonne-energie kan opnemen dan traditionele cellen en stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel, zelfs bij weinig zonlicht.

Meyer Burger maakt gebruik van de innovatieve SmartWire-technologie (SWCT™) om de efficiëntie en stabiliteit van de cellen te verbeteren en de kans op microscheuren te verkleinen. De flinterdunne verbindingsdraden verminderen de schaduwwerking op de zonnecellen tot wel 30%, waardoor de panelen meer energie kunnen opnemen.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige zonnepanelen voor uw woning of bedrijf, dan is Meyer Burger een uitstekende keuze. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten en duurzame aanpak en biedt zonnepanelen met een hoog rendement en lange levensduur. Met de voortdurende ontwikkeling van de HJT-technologie en het gebruik van de SmartWire-technologie is Meyer Burger een wereldleider in de zonne-energiesector.